07 Ιανουαρίου 2013
Ειδήσεις
Οι λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας (Μέρος β΄)
Ορίστε το δεύτερο και εντυπωσιακότερο μέρος. Θαυμάστε τις...

Χρήστος Κ. Κάτσης 

 

ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΔΑ


Λίμνη της δυτικής Μακεδονίας στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Φλωρίνης. Βρίσκεται σε μια λιμνοβαλτώδη περιοχή - της οποίας απλώνεται σαν συνέχεια - ανάμεσα στην λεκάνη της Φλώρινας και της Κοζάνης. 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
 

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΣΜΟΛΙΚΑ

Δρακόλιμνη του Σμόλικα ή Λύγκα.
Στα βλάχικα λέγεται Ντιβιρλίγκα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2200 μέτρων κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του Σμόλικα. 

 
 

  
 
 

 

 

 
 
 
 
 

 
ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΝ

Λίμνη των Πετρών ή λίμνη του Αμυνταίου.
Είναι μία λίμνη της Δυτικής Μακεδονίας, στο ανατολικό άκρο του νομού Φλωρίνης, 3 χλμ. δυτικά της λίμνης Βεγορίτιδος. Βρίσκεται στην λεκάνη που σχηματίζεται από τα βουνά Τρικλάρι, Βαρνούντα, Βέρνο και Βόρα. 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
ΛΙΜΝΗ ΓΚΙΣΤΟΒΑ
 
Είναι η ψηλότερη αλπική λίμνη της χώρας μας. Βρίσκεται στο όρος Γράμμος και αντανακλά στα βαθυγάλανα νερά της την συνοριακή γραμμή Ελλάδας Αλβανίας. Είναι κρυμμένη στα 2.312 μέτρα, μόλις 200 μέτρα από την κορυφή του Γράμμου. Αλπικά λιβάδια την περιτρι-γυρίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι όπου βόσκουν κοπάδια ελλήνων και αλβανών βοσκών.

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
 

ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

Στον Εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα βρίσκονται οι δύο λίμνες της Φλέγγας. 
Οι λίμες της Φλέγκας βρίσκονται στο νομό Γρεβενών σε υψόμετρο 1960 και 1940 μέτρα. Είναι ρηχές και με μικρή βιοποικιλότητα, αποτελούν όμως το σύμβολο της περιοχής και θεωρούνται σαν απόλυτος προορισμός για τους ορειβάτες του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου. Στα νερά αυτών των λιμνών βρίσκουν καταφύγιο οι αλπικοί τρίτωνες. Η περιοχή των λιμνών καλύπτεται με χιόνια από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο. Με το λιώσιμο των χιονιών, σπάνια είδη λουλουδιών φυτρώνουν για να τους κρατήσουν συντροφιά. 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
ΛΙΜΝΗ ΑΡΡΕΝΩΝ

Μέσα σε ένα αμιγές δάσος οξιάς, στην τοποθεσία Μουτσάλια, σχηματίζεται η λίμνη των Αρρενών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.700 περίπου μέτρων και απoτελεί ένα από τα ελκυστικότερα σημεία του όρους Γράμμου. Η έκτασή της είναι 15 στρέμματα και έχει βάθος μόλις ένα μέτρο. Τροφοδοτείται από νερά υπόγειων πηγών και των χειμάρρων, που σχηματίζονται από το λιώσιμο των χιονιών.
 
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
 
Δείτε το πρώτο μέρος εδώ.