10 Μαρτίου 2014
Ειδήσεις
Ποια μπορούν να είναι τα κριτήρια μας στις Τοπικές Εκλογές;
Μια σκέψη!

του Θωμά Χ. Μαρκόπουλου
 

 


Τα πολιτικά κόμματα είναι η καρδιά της δημοκρατίας!


Από το Γυμνασίο ακόμα καταλάβαινα και ήξερα ότι δεν είναι όλες οι εκλογές το ίδιο. Στις Βουλευτικές ψηφίζουμε κυβέρνηση. Στις Ευρωεκλογές ψηφίζουμε τον Ευρωπαϊκό συνδυασμό που θέλουμε να μας αντιπροσωπεύσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις Αυτοδιοικητικές ψηφίζουμε Δήμαρχο και Περιφερειάρχη ικανό για να κάνει έργο και να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Καταλάβαινα ακόμα και τότε ότι στις Βουλευτικές είναι απόλυτα λογικό να κονταροχτυπιούνται τα κόμματα, άλλωστε είναι το πεδίο μάχης τους, ενώ και στις Ευρωεκλογές, δεδομένου ότι τα κόμματα αποτελούν πάντα μέρος ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού συνόλου, είναι αποδεκτό να ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που εξακολουθώ να διαφωνώ με το σύστημα αλλά αυτό είναι ένα θέμα ξεχωριστό και διαφορετικό.


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι κατά το δυνατόν αχρωμάτιστη


Ποτέ, ωστόσο, δε κατάλαβα γιατί ο πολιτικός στίβος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι πεδίο δράσεως για κόμματα. Δε διαφωνώ ότι ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος και υποψήφιος Περιφερειάρχης έχουν και θα πρέπει να έχουν, εφόσον είναι πολιτικά όντα, την ιδεολογία τους. Και είναι επίσης απόλυτα λογικό ότι η ιδεολογία αυτή θα εκφράζεται από κάποιο κόμμα, ή από μια μερίδα κομμάτων, όπως και ότι ο ίδιος ο υποψήφιος θα ανήκει σε κάποιο από τα κόμματα αυτά. Επιπλέον είναι και αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα του και πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο των πολιτών και να κριθεί για το τελικό αποτέλεσμα. Προφανώς η ιδεολογία του κάθε υποψηφίου πρέπει να κριθεί με βάση τον τρόπο εφαρμογής της στην διοίκηση του Δήμου-Περιφέρειας. Οι σχέσεις του κάθε υποψηφίου με κάποιο κόμμα κρίνονται μεν, αλλά μόνο και μόνο για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν τον Δήμο και την Περιφέρεια. Άλλωστε ένα μέρος του είναι κάθε υποψηφίου, αλλά και κάθε ανθρώπου, είναι και ο πολιτικός του προσανατολισμός και οι επιλογές του.


Άρα οφείλουμε να επιλέξουμε με αντικειμενικά κριτήρια


 Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι απορρίπτουν ή επιλέγουν κάποιον υποψήφιο, μόνο και μόνο λόγω κομματικής προέλευσης ή και ιδεολογίας. Προφανώς νιώθει κάποιος πιο κοντά σε έναν Δήμαρχο/Περιφερειάρχη  με τον οποίο μοιράζεται την ιδεολογία του, αλλά στο τέλος αυτό δε μπορεί να είναι και το μόνο κριτήριο. Ο Δήμαρχος/Περιφερειάρχης δε θα χαράξει πολιτική σε εθνικό επίπεδο. Είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του Δήμου και της Περιφέρειας, είναι ο άνθρωπος που πρέπει να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής μας, αλλά πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος που πρέπει να είναι ικανός και από άποψη προσόντων και περγαμηνών να επιτύχει τα παραπάνω. Αλλά τουλάχιστον για το κομμάτι αυτό της καθημερινότητας το οποίο σας αφορά ακόμα πιο άμεσα, την επιλογή μπορείτε να την έχετε εσείς.


Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Μαΐου η επιλογή δεν ανήκει σε κανέναν άλλον παρά σε εμάς. Ας αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές επιδιώξεις και ας ψηφίσουμε επιτέλους τον περισσότερο ικανό και όχι τον περισσότερο προβεβλημένο από τα κόμματα. Φρέσκα άτομα, με καθαρά μυαλά, είτε νέους σε ηλικία, είτε νέους στην πολιτική σκακιέρα. Αυτοί να είναι οι επιλογές μας. Οι καλύτερες μέρες για τον τόπο μας είναι μπροστά μας, αρκεί να κάνουμε τις κατάλληλες πολιτικές επιλογές!