06 Ιανουαρίου 2013
Ειδήσεις
Οι λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας (Μέρος α΄)
Σας αφιερώνουμε τις λίμνες μας...

 Χρήστος Κ.  Κάτσης

 

ΒΕΓΟΡΙΤΙΣ

 

Βεγορίτις ή λίμνη του Οστρόβου ή της Άρνισσας.

Μία λίμνη της Δυτικής Μακεδονίας, στα όρια των νομών Φλωρίνης - Κοζάνης - Πέλλης. Έχει σχηματισθεί στην λεκάνη, μεταξύ των βουνών Τρίκλαρι - Βαρνούντα - Βέρνο. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΖΑΖΑΡΗ

 

Άλλη μια άγνωστη λίμνη της Ελλάδας. Ίσως μία από τις ομορφότερες αλλά και άγνωστες λίμνες της. Βρίσκεται σε υψόμετρο 602 μέτρων στον αετό της Φλώρινας, κοντά στο Νυμφαίο. Τροφοδοτείται από τα νερά του Σκλήθρου ποταμού και από υπόγειες πηγές. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

Λίμνη της Καστοριάς ή Ορεστιάς

Λίμνη της Δυτικής Μακεδονίας, στο κέντρο του νομού Καστοριάς. Βρίσκεται σχεδόν στην μέση της λεκάνης που σχηματίζουν τα βουνά Βόιο, Τρικλάριο, Βέρνο και Βίτσι προς τα βόρεια και οι απολήξεις του Ασκίου προς τα ανατολικά. Τροφοδοτείται από τα νερά του ρέματος της Βυσσινιάς, του Ξηροπόταμου και των επιφανειακών νερών της λεκάνης. 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΕΣΠΕΣ

 

Πρέσπες και στην αρχαιότητα Βρυγηίδες.

Κοινή ονομασία δύο λιμνών, που διακρίνονται μεταξύ τους με τους χαρακτηρισμούς Μεγάλη και Μικρή. Χωρίζονται μεταξύ τους με ένα στενό λαιμό ξηράς, και ανήκουν σε τρεις χώρες, βρισκόμενες στα σύνορα αυτών των χωρών. Έτσι Ελλάδα, Αλβανία και ΠΓΔΜ, κατέχουν από ένα τμήμα τους. Γύρω από την λεκάνη των Πρεσπών, βρίσκονται τα βουνά Τρίκλαρο και Βαρνούς στην Ελλάδα, Περιστέρα Πλάνινα στην ΠΓΔΜ και Πιτσκίνα Βόντα στην Αλβανία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Δείτε το δεύτερο μέρος εδώ