11 Απριλίου 2014
Ειδήσεις
Γιατί είναι τόσο σπουδαίες οι Ευρωεκλογές 2014;
Τον Μάιο θα ψηφίσουμε για την Ευρωβουλή. Όμως ταυτόχρονα θα ψηφίσουμε και για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές.

Του Θωμά Μαρκόπουλου

 

 

Είναι τρεις διαφορετικές αναμετρήσεις και τρεις διαφορετικές αποφάσεις. Και τα 18χρονια το έχουν καταλάβει…! Και όμως κόμματα και ΜΜΕ, μας τις σερβίρουν σαν να ήταν μία εθνική εκλογική αναμέτρηση. Με τα ίδια γνωστά κομματικά και μικροπολιτικά κριτήρια. Θέλουν να προσεγγίσουμε με τυφλά πολιτικά κριτήρια και τις ευρωεκλογές. Είτε σαν φανατισμένοι, είτε σαν προδομένοι ακόλουθοι...καθόλου χρήσιμο για τον τόπο μας! Νομίζω…


Σκόπιμο είναι επομένως να επανεξετάσουμε πώς παίζονται οι ευρωεκλογές, για να δούμε αν αξίζει να τις αφήσουμε στην άκρη το εγχώριο κομματικό συμφέρον. Στις Ευρωεκλογές είναι διαφορετικά τα θέματα, διαφορετικά τα κριτήρια και διαφορετικοί οι συσχετισμοί. Στις ευρωεκλογές του 2014 θα κριθεί ποιος θα επιβλέψει την ανάκαμψη της Ελλάδας, θα ορίσει τους αντικαταστάτες της τρόικας και θα σχεδιάσει το νέο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ.


Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Κόμματα


Στις Ευρωεκλογές κατεβαίνουν ευρωπαϊκά κόμματα: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου δεσπόζουν οι Γερμανοί, Ολλανδοί και Βέλγοι. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπου δεσπόζουν οι Γάλλοι και Ιταλοί. Στο τρίτο κόμμα των Φιλελευθέρων-Δημοκρατών, δεν δεσπόζει κανείς αφού κυριαρχούν οι μικρές χώρες, όπως Φινλανδία και Λουξεμβούργο. Μετά οι Πράσινοι Οικολόγοι της Ευρώπης, οι Συντηρητικοί, οι Τέως Κομμουνιστές και οι Ευρω-αρνητές και Σκεπτικιστές.


Αντιστοιχίσεις Ευρωπαϊκών Κομμάτων και Ελληνικών: Με το Λαϊκό Κόμμα είναι η ΝΔ. Για την ευλογία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών διαγκωνίζονται ΕΛΙΑ και ΔΗΜΑΡ. Με το τρίτο κόμμα, τους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες, η Δράση. Οι Πράσινοι της Ευρώπης με τους Οικολόγους-Πράσινους εδώ στην Ελλάδα. Με τους αριστερούς και τέως κομμουνιστές ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι λοιποί: Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ και ΧΑ ακόμη ψάχνονται…


Το «μεγάλο βραβείο»


Για πρώτη φορά η ψήφος στις ευρωεκλογές θα καθορίσει και ποιος θα είναι επικεφαλής της Κομισιόν στη θέση του κου Μπαρόζο, ποιος θα χειριστεί τις σχέσεις ΕΕ-Ελλάδας. Δηλαδή στις Ευρωεκλογές παίζεται το κρισιμότερο ελληνικό θέμα. Το Λαϊκό Κόμμα θα προτείνει τον συμπαθή και έμπειρο κο Γιουνκέρ, οι Σοσιαλιστές τον Γερμανό, έμπειρο και συμπαθή, σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, κο Σουλτς και οι Φιλελεύθεροι τον κο Φερχόφσταντ, τέως πρωθυπουργό του Βελγίου. Οι Αριστεροί και Ευρω-κομμουνιστές τον δικό μας κο. Τσίπρα.


Στις εθνικές εκλογές δίνουμε το 1/10 των συνολικών εδρών στο πρώτο κόμμα για να κυβερνά μόνο του, στο μπόνους των 30-40 εδρών αναφέρομαι. Ευτυχώς στο ευρωπαϊκό πολιτικό παιχνίδι αυτό δεν ισχύει. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα προκύψει από διαπραγματεύσεις. Όταν οι Λαϊκοί και οι Σοσιαλιστές Του Ευρω-Κοινοβουλίου διαπιστώσουν ότι δεν έχουν την πλειοψηφία, θα ψάξουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση μεταξύ τους διαφορετικά τόπο και τρόπο κοινής συναίνεσης με καποια μικρότερη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δύναμη.  Υπάρχει μια πιθανότητα αυτή η λύση να είναι οι ευρωπαίοι Αριστεροί και Τέως κομμουνιστές. Όμως, τα προγνωστικά λένε ότι οι Φιλελεύθεροι-Δημοκράτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες. Άρα ο κος Φερχόφσταντ και το κόμαμ του μαλλον έχει προοπτική να είναι η συμβιβαστική λύση των Λαϊκών και Σοσιαλιστών.


Θεατές ή συμμέτοχοι;


Στην Ελλάδα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον αγώνα των ευρωεκλογών σαν να αφορούσε άλλους, κάποιοι το επιλέγουν, πολύ κακώς. Μπορούμε και να πανηγυρίζουμε για το αποτέλεσμα, αν αυτό είναι ευνοϊκό για εμάς. Μπορούμε όμως να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε ψηφίζοντας θετικά στις ευρωεκλογές, με κριτήρια ευρωπαϊκά και εθνικά και όχι κομματικά! Άρα φίλη και φίλε μου στις ευρωεκλογές δεν είναι ανάγκη να ψηφίσεις αυτό που ψηφίζεις στις εθνικές εκλογές, ενημερώσου, άκου θέσεις και απόψεις, δέστο λίγο πιο ευρωπαϊκά το όλο ζήτημα…

 


Πως ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές του 2014


Οι εκλογές του 2014, θα διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης, για τους ευρωβουλευτές. Ως ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών του 2014 έχει οριστεί η Κυριακή 25 Μαΐου. Το ψηφοδέλτιο θα έχει 42 υποψηφίους -καθώς ο αριθμός τους διπλασιάζεται- και από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές ο ψηφοφόρος θα έχει τη δυνατότητα να «σταυρώσει» δύο ευρωβουλευτές.


*Ο Θωμάς είναι φοιτητής Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας