04 Ιανουαρίου 2014
Ειδήσεις
ΕΕ: Από το 2015 και όχι το 2014 μερική πρόσβαση στις αγορές η Ελλάδα
Αποκαλυπτικά έγγραφα είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν, μεταξύ άλλων και για το θέμα της εξόδου της χώρας μας στις αγορές, αδειάζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τις προαναγγελίες του για ολική επαναφορά το 2014.

Συγκεκριμένα, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου στη 17σέλιδη απάντηση της Κομισιόν προς το ερωτηματολόγιο της εξεταστικής επιτροπής την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει για το πως τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες εισήλθαν στο μνημόνιο, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».

 

 

Άρα τίθενται σοβαρά ερωτηματικά για το εάν θα χρειαστεί εκ νέου δανεισμός και νέο «πρόγραμμα-διάσωσης»- μνημόνιο..., μέχρι να είναι όντως σε θέση η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να μάλιστα να βγει με αξιώσεις.

 


Στη σελίδα 14 της απάντησης της Κομισιόν γίνεται ξανά αναφορά στην Ελλάδα, καθώς επισημαίνεται: «Εκτός από εξωτερικούς παράγοντες, τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα ήταν υπεύθυνα για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του πρώτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, που ώθησε στην ανάγκη για δεύτερο μνημόνιο».

 

 

Επίσης, προστίθεται: «Οι διαφορές στις επικρατούσες αντιλήψεις σχετικά με το ρίσκο επηρέασαν σημαντικά την πρόοδο του προγράμματος. Η μακρά συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνέβαλε σημαντικά στην αρνητική αντίδραση της αγοράς για τα λοιπά προγράμματα σε άλλες χώρες».

 

 

via