21 Οκτωβρίου 2013
Ειδήσεις
Γιατί δεν θα γίνουν εθνικές εκλογές μέχρι και τα μέσα του 2014!
Η συμφωνία μη εκλογών, Σαμαρά – Βενιζέλου, στηρίζεται σε δύο σταθερές, στο μικρό, αλλά υπαρκτό πλεόνασμα και στην Ελληνική προεδρία της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2014, έως τον Ιούνιο του 2014, και τρεις μεταβλητές, στο νέο δάνειο, στις κοινωνικές αντιδράσεις και στην κακή πορεία των εσόδων. Πότε το ‘’σύστημα’’ θα αρχίσει να τραβάει σιγά-σιγά το χαλί της εξουσίας κάτω από τα πόδια τους!;

 του Θωμά Χ. Μαρκόπουλου

 

 

Τα επιχειρήματα όσων θέλουν εθνικές εκλογές

 

Στελέχη και συνεργάτες του Μαξίμου επιμένουν στην εισήγησή τους στον κ. Σαμαρά και κ. Βενιζέλο, για πρόωρες εκλογές μέσα στο φετινό φθινόπωρο, με βασικό επιχείρημα α) να ελέγξουν τις εξελίξεις β) να μη χάσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και γ) να δημιουργήσουν και πάλι μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (και βλέπουμε ποιοι άλλοι…) με νωπή εντολή να διαπραγματευθεί το τρίτο Μνημόνιο.

 

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, φέρεται να απέρριψε οριστικά αυτές τις εισηγήσεις και να έχει συμφωνήσει με τον υπουργό εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον εκλογικό σχεδιασμό της δικομματικής κυβέρνησης το επόμενο εξάμηνο. Αμφότεροι, ωστόσο, αξιολογούν ως σημαντική την πιθανότητα του λεγόμενου «ατυχήματος» να πάει κάτι στραβά και πολλά θα κριθούν από το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα του χειμώνα του 2013. Εξαιρετικά κρίσιμες παράμετροι επίσης είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα μετά την δημιουργία νέας κυβέρνησης συνεργασίας στην Γερμανία αλλά και η συζήτηση για το τρίτο Μνημόνιο που θα ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης άνοιξης.

 

Το νέο πακέτο, που ήδη έχει υπολογιστεί κοντά στα 10 δισ. ευρώ, ήδη συνδέεται με νέα μέτρα από ισχυρούς παράγοντες της ΕΕ όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ κος. Ντράγκι, ωστόσο οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένουν προς πάσα ευρωπαϊκή κατεύθυνση ότι νέα μέτρα δεν θα αντέξει η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία.

 

 

Νέο δάνειο, νέα μέτρα, νέες κοινωνικές αντιδράσεις

 

Διευκρινίζοντας πως μπορεί αυτά τα να ισχύουν παράλληλα, κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι οι αποφάσεις για μέτρα και νέο δάνειο που θα ληφθούν την άνοιξη θα εφαρμοστούν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος και μετά, δηλαδή μετά το φθινόπωρο του 2014.

 

«Καμία κυβέρνηση στην περίοδο των Μνημονίων δεν άντεξε να περάσει από τη Βουλή και να εφαρμόσει πάνω από ένα πακέτο μέτρων», λένε χαρακτηριστικά άτομα από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας γιατί οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν σε εκλογικό σχεδιασμό που καταλήγει σε πρόωρες εκλογές το επόμενο φθινόπωρο (του 2014). Ενισχυτικά, άλλες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά, κυρίως λόγω της διαφωνίας του ΔΝΤ να συμμετέχει οικονομικά στο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το τρίτο πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το τέλος του ισχύοντος προγράμματος και μετά και όχι άμεσα, όπως συνέβη με το δεύτερο πακέτο, που αναίρεσε το πρώτο και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την επόμενη ημέρα της συμφωνίας. Η συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου έχει λάβει υπ' όψιν μια σειρά από σταθερές αλλά και μεταβλητές.

 

-Στις σταθερές περιλαμβάνεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία, κατά την κυβέρνηση, θα δημιουργήσει άλλη βάση διαπραγματεύσεων με τους οικονομικούς εταίρους. Περιλαμβάνεται ακόμα η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τον Ιανουάριο, ως τον Ιούνιο του 2014, στην οποία επενδύουν πολιτικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.


-Στις μεταβλητές συγκαταλέγεται η προσπάθεια που θα γίνει για αναδιάρθρωση χρέους, παράλληλα με τη συμφωνία για νέο δάνειο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκίνησαν μέσα στον Οκτώβριο, μετά την δημιουργία γερμανικής κυβέρνησης. Στην κυβέρνηση και κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η αισιόδοξη εκδοχή ότι η Ελλάδα μπορεί να μη χρειαστεί νέο δάνειο και να βγει στις αγορές για να δανειστεί μέσα στο 2014 με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αισιοδοξία αυτή όμως δεν βασίζεται στα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα.

 

 

Σε επιφυλακή για “ατύχημα” πρόωρων εκλογών

 

Η ανώμαλη μεταβλητή που, ωστόσο, απειλεί ευθέως τον εκλογικό σχεδιασμό είναι το λεγόμενο «ατύχημα» πρόωρων εκλογών. Το «ατύχημα» που δεν σχετίζεται μόνο με το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης, όπως αφήνει να διαρρεύσει το Μαξίμου για να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τακτικές αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

 

Σχετίζεται και με την αδυναμία της πλειονότητας της κοινής γνώμης, της μεσαίας τάξης και των λεγόμενων «νοικοκυραίων», να πληρώνουν φόρους και χαράτσια, κάτι που μαθηματικά θα οδηγήσει στην ανάγκη νέου δανείου και θα απαιτήσει τη λήψη νέων μέτρων που αυτή η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή. Άλλωστε, η μεταφορά της συζήτησης για νέο δάνειο και νέο πρόγραμμα στα μέσα της επόμενης άνοιξης σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία του 2013 θα γίνουν γνωστά το πρώτο τρίμηνο του 2014 και θα αποτελέσουν τη μόνη πραγματική βάση της συζήτησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Μεταβλητή, βεβαίως, και σενάριο που ήδη επιχειρείται να αποφευχθεί είναι ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, που δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να σταθεί και θα επιβεβαιώσει πέρα από την προβλέψιμη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την άνοδο-κάθοδο της Χρυσής Αυγής.

 

Αυτός είναι ο λόγος κινήσεων όπως ο νέος νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ή η δέσμευση Βενιζέλου ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου στις ευρωεκλογές να κατέβει η ενιαία κεντροαριστερά και όχι μόνο του το ΠΑΣΟΚ. Εάν αυτές οι κινήσεις αποδειχθούν στην πορεία αναποτελεσματικές, τότε θα εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός για εκλογές το φθινόπωρο του 2014 και θα ενεργοποιηθεί αυτός για τις τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2014 με την ελπίδα των δύο κυβερνητικών κομμάτων ότι το διακύβευμα θα συγκρατήσει τις διαρροές τους…

 

: Όσο οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος “κρατάνε ήσυχους” Μητσοτάκηδες, Καραμανλικούς και το σύστημα Σημίτη μπορούν να συνεχίζουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο…! Για να δούμε…!