10 Ιανουαρίου 2013
Ειδήσεις
Οι διαφημίσεις της ΔΕΗ.
Δεν σας έχει προβληματίσει η συνεχόμενη προβολή της ΔΕΗ από κάθε είδους ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι; Γιατί να διαφημιστεί το ενεργειακό μονοπώλιο; Μυρίζω, για άλλη μία φορά, άσχημο παιχνίδι στην πλάτη της. Για πάμε.

Κωνσταντίνος Ι. Παπαπρίλης Πανάτσας

 

 

Με την υπογραφή της Bold Ogilvy. Της μεγαλύτερης διαφημιστικής φαγάνας που έχει παράξει η βρόμικη Ελλάδα, η οποία και ανθούσε, τα χρόνια που ανθούσε και ο Κωστόπουλος με τον Λυμπέρη. Συνεχίζουμε. 

 

 

 

 

 

Πρώτο σχόλιο, στο πρώτο βίντεο - διαφήμιση:

 

Orfeas22 Πριν από 1 εβδομάδα

0.35 "...αλλά και μεγάλη ικανοποίηση!" Ναι...χρηματική! Είναι γνωστό το πόσο προκλητικοί είναι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ! Σιγά μη τους λυπηθούμε κιόλας που δουλεύουν (και καλά!) 365 μέρες στο ορυχείο! Τι υπερβολή! Δυστυχώς η προσπάθεια της ΔΕΗ να μας κάνει να λυπηθούμε τους εργαζομένους της που δουλεύουν "σκληρά" δεν πιάνει. Μόνο ότι είναι ντυμένοι με κουρέλια δε μας είπαν για να τους λυπηθούμε... Και 37 likes??? Μα καλά, μόνο οι υπάλληλοι της ΔΕΗ και τα παιδιά τους βλέπουν το βίντεο? 

 

Σχολιάζω: Ο τύπος υποφέρει, υποφέρει όμως από παντελή άγνοια. Δεν ξέρω που σκατά συχνάζει, αλλά προφανώς σε λιγνιτωρυχείο δεν έχει πατήσει. Ως ΔΕΗτζή, βλέπει τον τύπο απο τις βλάβες, που πιθανώς να ξύνεται και την ταμία που παραλαμβάνει το αντίτιμο του λογαριασμού. 

 

Ορφέα, διάβαζε ρε αγόρι μου: 

 

τέλη 2006

 "Κίτρινο ξημέρωμα

“Όταν ξεκινήσεις αυτή τη δουλειά, ξέρεις πως θα γεράσεις γρήγορα… Στο εργαστήριο πυρηνικών δοκιμών της Ελλάδος, τον γνωστό Δημόκριτο, οι εργαζόμενοι φορούν ειδικές πολύχρωμες κονκάρδες. Όταν το χρώμα τους χαθεί, οι προϊστάμενοι τους, τους στέλνουν για κανένα δίμηνο διακοπές στην Κρήτη. Ξέρεις, για να αποβληθεί από τον οργανισμό τους η ραδιενέργεια… Στα ορυχεία θυμάμαι, είκοσι χρόνια τώρα, να έχουν γίνει ελάχιστοι έλεγχοι. Κάποτε είχαν έρθει κάτι Γερμανοί επιστήμονες. Έφτασαν στα ορυχεία με τα μηχανήματά τους. Είδαν τον χώρο εργασίας και ξεκίνησαν τις μετρήσεις τους. Έχετε παρακολουθήσει αμερικάνικες ταινίες; Η κόκκινη βελόνα κινήθηκε ταχύτατα και έμεινε καρφωμένη στην άλλη άκρη…” Ο προϊστάμενος του ηλεκτρολογικού τμήματος του ορυχείου μας εξέπληξε. Και ακούσαμε κάτι μοναδικό. Η Πτολεμαΐδα μαζί με τη Μεγαλόπολη Πελοποννήσου είναι οι μόνες περιοχές της Ελλάδος που δεν συμμετέχουν στις πανελλήνιες μετρήσεις ραδιενέργειας. “Έφυγαν γρήγορα για τη Φλώρινα όπου και έμεναν. Τα ξενοδοχεία της Πτολεμαϊδας ήταν αρκετά. Προτίμησαν καταλύματα σε μια πόλη 70 – 80 χιλιόμετρα μακριά από τα ορυχεία και το λιγνίτη τους… Ήρθαν για μία μέρα ακόμη. Με στολές που είναι κατάλληλες για πυρηνικές δοκιμές”. Ήταν η αλήθεια; Κανείς δεν θα μάθει καθώς οι αναφορές μένουν περιορισμένες για μια πόλη, στην οποία το ξημέρωμα έχει χρώμα κίτρινο από την βραδινή απελευθέρωση των ρύπων."

 

 

ή καλύτερα: 

 

"...Κι ύστερα, οι ΔΕΗτζήδες. 

 

Αυτά τα τομάρια με τους υπέρογκους μισθούς, και τα τερατώδη εφάπαξ. Μιαν εικόνα θυμάμαι. Τον ΔΕΗτζή πατέρα να φυσάει τη μύτη στο μπάνιο μετά το ορυχείο. Και μετά, το μαύρο χαρτομάντιλο. Ο λιγνίτης είναι ραδιενεργός αγαπητά μου πολιτικά ζώα. Κι εκείνοι οι δύσμοιροι, στη Δυτική Μακεδονία που δεν είδες ούτε από καρτ ποστάλ, επέλεξαν να τα τσεπώνουν και να σου αφιερώσουν δέκα χρόνια ζωής με καρκίνο. Για να μπορείς να ελέγχεις τη ζωή σου με το ηλεκτρικό. 

 

Αφού είναι τόσο γαμάτα στη ΔΕΗ, για κοπιάστε. Άφησε το πολιτικό σου γραφείο, τα ρουσφέτια σου, τη ζωή μας στην ησυχία της. Τα ορυχεία, η λάσπη, η σκόνη, η ραδιενέργεια, το κίτρινο ξημέρωμα, η τέφρα σας περιμένουν στην Πτολεμαΐδα και τα περίχωρά της." 

 

Δικό μου, απ' εδώ

 

 

 

 

Και τώρα, θα σκεφτούμε. Μαζί. 

  

Πως δίνεις έναν σκασμό λεφτά στην Ogilvy να σου φτιάξει διαφήμιση "ποιότητας". Και, πάνω απ' όλα, γιατί; Οι πιθανότητες: 

 

 

1. Για να εξαγριώσεις περαιτέρω τον κόσμο, όπως ο καψερός Orfeas πιο πάνω, και να δεχθούν με άνεση την ιδιωτικοποίησή σου. 

 

(Θυμηθείτε: ...Και ρωτάω μόνο το εξής. Ο Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας στο ίδιο τραπέζι. Πουλήθηκε βρε ήδη η ΔΕΗ και δεν το ξέρουμε;)

 

 

2. Για να πετάξεις έναν κάδο λεφτά στα κανάλια και στην καταπληκτική Ogilvy και διαλύσεις λίγο ακόμα την πραγματική σου αξία. Όταν δεν πληρώνεις εργολάβους και τα σκας σε κανάλια, κάτι σημαίνει. Θα σε πουλήσουν ακόμα φθηνότερα.

 

 

3. Για να μην γκρινιάξουν για τις αυξήσεις που σου επιβάλλουν να κάνεις στην αξία του ρεύματος.

 

Ωστόσο, δείτε λίγο αυτό:

 

"...η Eurostat παρουσιάζοντας σχετική έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη του 2006, αποδεικνύει πως το οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα είναι το φθηνότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, ο Ιανουάριος του 2006 βρήκε την Ελλάδα πρωταθλήτρια της “φθήνιας” με την τιμή των 100 KW (αναφορική τιμή) να αγγίζει μόλις τα 7,01 ευρώ. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερδιπλάσιος, καθώς αγγίζει τα 14,16 ευρώ. Αναφορικά, η τιμή του ιταλικού ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει την τιμή των 21,08 ευρώ." 

 

Και λέει Eurostat, λομπίστες της Ευρώπης μου.