12 Ιανουαρίου 2013
Ειδήσεις
Η κατάρρευση της ιστορικής μνήμης
"Η ιστορία για τους περισσότερους λαούς είναι μια απλή αμυχή. Για την Ελλάδα (...) αποτελεί πληγή. Βαθιά πληγή", ανέφερε κάποτε ο γνωστός συγγραφέας, Άμος Οζ.

Κι όμως. Η Ελλάδα δεν έχει μάθει ακόμη να διαχειρίζεται σωστά και να αξιοποιεί την τεράστια ιστορική κληρονομιά της, αφού πολλά σημαντικά μνημεία αφέθηκαν στην τύχη τους και ρημάζουν καθημερινά.

 
Το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Μακεδονομάχος Καπετάν Φούφας το 1907 αποτελεί δυστυχώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μνημείου που βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης.
 
Ωστόσο υπάρχει ακόμη χρόνος  για  να διασωθεί και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας και του ομώνυμου χωριού. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση, ώστε να απαλλοτριώσουν το κτίριο που έχει κηρυχθεί ήδη διατηρητέο (τραγική ειρωνεία) και να διασώσουν την ιστορική μνήμη.
 
Η αναστύλωση του ετοιμόρροπου κτιρίου και η μετατροπή του σε Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα θα αποτελούσε σημαντικότατη ενέργεια για τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της περιοχής, ενώ θα προσέφερε αρκετές σταθερές, αλλά και έκτακτες θέσεις εργασίας. 
 
Η ευκαιρία είναι μοναδική καθώς φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής και όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς την ιστορία, αναγνωρίζουν πως οι βάσεις για την απελευθέρωση τέθηκαν κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908).