04 Ιουλίου 2012
Ειδήσεις
Καθαρίσαμε την Καστοριά...!
Με πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ και την συμμετοχή εθελοντών

Αν η καθαριότητα είναι πολιτισμός, ο εθελοντισμός και η συνεργασία είναι αξίες που προάγουν τον πολιτισμό. Αυτό απέδειξαν κάτοικοι και φορείς της Καστοριάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΚΑΪ «Καθαρίζουμε την Ελλάδα – Συμμετέχω και προστατεύω τον τόπο μου»,  δραστηριότητα η οποία, έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή.

 

Η προστασία του περιβάλλοντος έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των κατοίκων

Στην εκστρατεία καθαρισμού της πόλης μας, συμμετείχαν εκτός από το ταχυδρομικό ταμιευτήριο, 15 σύλλογοι και φορείς του τόπου μας, οι οποίοι προσέφεραν εθελοντική εργασία. Οι δράσεις καθαρισμού ξεκίνησαν με τον καθαρισμό του αλσυλλίου της Παναγίας της Φανερωμένης, του αλσυλλίου στο λόφο Ξενία και ολοκληρώθηκαν με τον καθαρισμό του δάσους της Καλλιθέας, στο όριο του περιφερειακού δρόμου.   

 

Σε μια δραστηριότητα που είχε δυο σημαντικούς σκοπούς, πρώτον την προβολή της πόλης μας μέσω του ραδιοσταθμού ΣΚΑΪ σε όλη την Ελλάδα και δεύτερον την προστασία του περιβάλλοντος της ακριτικής μας περιοχής, η οποία έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Καστοριάς, κ. Πέτρος Τόσκος, ο οποίος εδώ και  δυο χρόνια μέσα από το συγκεκριμένο πόστο για το ζήλο που επιδεικνύει να είναι καθαρή η βυζαντινή αρχόντισσα, έχει πάρει αρκετές φορές τα εύσημα.

 

Βέβαια, όπως χαρακτηριστικά είπε, στόχος του εν λόγω εγχειρήματος, πάνω από όλα ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι συμπολίτες μας στο θέμα καθαριότητας, να προστατεύσουν τα αλσύλλια από σκουπίδια και φωτιές και ας μην ξεχνάμε, όπως τόνισε, ότι η καθαριότητα είναι πολιτισμός, ένας πολιτισμός που προάγει μια διαφορετική κουλτούρα και παιδεία.

 

«Στην Καστοριά είμαστε σε καλό επίπεδο και αυτό φαίνεται από την ανακύκλωση που συνεχώς ανεβαίνει. Θα συνεχίσουμε τη νέα σχολική χρονιά και μια εκστρατεία με τα σχολεία. Συνεχίζουμε να επιμένουμε στο θέμα της καθαριότητας, γιατί νομίζω ότι η καθαριότητα του δήμου μας είναι ζήτημα που μας αφορά όλους. Οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε ως σύνολο, αλλά και ο καθένας μας χωριστά για να διατηρήσουμε το δήμο μας καθαρό και για να δώσουμε στο νέο διερυμένο Δήμο Καστοριάς την εικόνα που όλοι θέλουμε. Το σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η τήρηση ορισμένων εύκολων και απλών κανόνων που αρκούν για να κάνουν τη διαφορά», δήλωσε ο κ. Τόσκος, ενημερώνοντας στη συνέχεια  ότι ο δήμος Καστοριάς, έχει συμπεριλάβει με τη βοήθεια των συμπολιτών του στην καθαριότητα και το κλάδεμα των δέντρων.

 

Οι δράσεις θα συνεχιστούν και στον ευρύτερο Δήμο της Καστοριάς

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καστοριάς, κ. Κώστας Καραταγλίδης, έγινε η αρχή με τα άλση και έτσι στην πόλη θα συνεχιστούν, όπως είπε, οι δράσεις και σε άλλα δάση στον ευρύτερο Δήμο της Καστοριάς.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας τους ανθρώπους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να έχουμε ενεργή συμμετοχή σε τέτοιες ενέργειες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας, προάγουν τον πολιτισμό μας και μας δίνουν τη δυνατότητα  ν’ αφήσουμε έναν καλύτερο πλανήτη στα παιδιά μας», δήλωσε από την μεριά του, ο διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Καστοριάς, κ. Ανδρέας Κυριάκος, ευχαριστώντας παράλληλα, τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ που τους έδωσε, όπως είπε, τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια τέτοια δράση.

 

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι στην εκστρατεία καθαρισμού της πόλης μας πήραν μέρος και πολλά παιδιά, τα οποία τόνισαν ότι ήταν μια καλή δράση και θα ήθελαν να επαναληφθεί.

 

«Περάσαμε πάρα πολύ ωραία γιατί καθαρίζουμε το περιβάλλον μας, με το οποίο αναπνέουμε και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Είμαστε εδώ από νωρίς, κόψαμε κλαδιά, καθαρίσαμε τις σκάλες από τα αποτσίγαρα και τα ξερά φύλλα κλπ. Μου άρεσε πάρα πολύ, δεν το είχα ξανακάνει και εύχομαι να το κάνουμε και του χρόνου», δήλωσε η  Παρασκευή Πήττα, 10 ετών. Δηλώσεις τέλος για το περιβάλλον έκαναν  και οι μαθητές Θοδωρής Σαριπανίδης, Παρασκευή Σιαραφέρα και ο Παναγιώτης Σιαραφέρας.

 

 

via