02 Μαΐου 2012
Ειδήσεις
Οι χάρτες της Ενεργειακής Ελλάδος, Νομός Καστοριάς
Η Dysi, συνεχίζει την ενασχόλησή της με το δημιούργημα της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας. Αυτή τη φορά επικεντρωνόμαστε στο νομό Καστοριάς, και στην, ίσως, επικείμενη όψη του...

 

Ξεκινάμε, ρίχνοντας μια ματιά, δυτικά των Κορεστείων, ανάμεσα σε Κρυσταλλοπηγή και Ιεροπηγή, δυτικά του Γάβρου, στα αλβανικά σύνορα, όπου και γίνεται ευδιάκριτο, ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ελλάδας. Τα γκρίζα τρίγωνα παρουσιάζουν ανεμογεννήτριες, οι πράσινες γραμμές τα όρια των αιολικών πάρκων που τις συμπεριλαμβάνουν και οι μαύρες "κουκίδες", ανεμολογικούς ιστούς. 

 

 

 

Δίπλα στην πόλη της Καστοριάς, σε κοντινή απόσταση, ανάμεσα στους δήμους Μακεδνών και Ίωνος Δραγούμη, στο Κωσταράζι, δημιουργείται ένα σημαντικό φωτοβολταϊκό πάρκο, ανάμεσα σε ανεμογεννήτριες (και πάλι) καθώς και ηλιοθερμικούς σταθμούς (κίτρινα πλαίσια) στο δήμο Αγίας Τριάδος. 

 

 

Ο δήμος Νεστορίου, σε Γράμμο, Κοτύλη,  Πευκόφυτο, στα όρια του με την Ήπειρο και τους Αλβανούς γείτονες παρουσιάζει έναν οργασμό υδροηλεκτρικών έργων, μικρότερης δυναμικής (γαλάζιες κουκίδες με θαλασσί και μαύρο πλαίσιο), που εκμεταλλεύονται των πλούτο τν υδάτων της περιοχής:  

 

 

 

Το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδος λοιπόν, η Δυτική Μακεδονία, σε όλο της το μεγαλείο ανάμεσα σε Πτολεμαΐδα, Καστοριά και Αμύνταιο.