Οικογένειες που στηρίζουν την επιβίωσή τους στις εθελοντικές προσφορές και τα συσσίτια, έρχονται αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας, εν μέσω καλοκαιρικών διακοπών, σημειώνει η δημοσιογράφος της εφημερίδας.
Ξεκινώντας το άρθρο της, η δημοσιογράφος Helena Smith, περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Αντώνης Αντάκης, ο οποίος επισκεπτόμενος το ίδρυμα «Αλληλεγγύη» της οδού Βεΐκου, επισημαίνει ότι χωρίς αυτές τις εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν φαγητό σε απόρους, δεν θα είχε να ταΐσει τα παιδιά του.
Η δημοσιογράφος, με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση, σημειώνει ότι «το καθήκον που έχουν αναλάβει οι φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ελλάδα προς οικογένειες σαν του κ. Αντάκη, αποκτά επιπλέον ζωτική σημασία την περίοδο αυτή, που οι Έλληνες ετοιμάζονται να φύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές». Όπως υπογραμμίζει, ο Αύγουστος αποδεικνύεται ο σκληρότερος μήνας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν φιλανθρωπικές οργανώσεις, έως και το 90% των οικογενειών στις φτωχότερες γειτονιές, βασίζονται σε δωρεές τροφίμων και σε συσσίτια. Ωστόσο, τη στιγμή που η λιτότητα δεν έχει ορατό τέλος, ακόμα και η εθελοντική δράση αρχίζει να εξασθενεί.
Στο δημοσίευμα, καταθέτουν ακόμα τις δικές τους μαρτυρίες Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Ένας από αυτούς (πρόσφατα χήρος με τρία παιδιά), ο οποίος επισκέπτεται καθημερινά τα συσσίτια που διοργανώνονται, λέει, με το βλέμμα στραμμένο στο έδαφος:
«Η αλήθεια είναι ότι, αν δεν ερχόμουν εδώ, δεν θα μπορούσα να θρέψω τα παιδιά μου. Πριν από τρία χρόνια, όταν ήμουν αφεντικό και είχα δύο υπαλλήλους, η σκέψη να πάω κάπου για να πάρω τρόφιμα, ήταν αδιανόητη. Τότε, κέρδιζα 3.000 ευρώ τον μήνα και το ψυγείο ήταν πάντα γεμάτο».
«Θα ήθελα πραγματικά να μην ανησυχώ ότι μια μέρα δεν θα είμαι σε θέση να ταΐσω τα παιδιά μου. Εκεί που ήμουν αφεντικό, τώρα είναι τυχερός αν μπορώ να κερδίσω 500 ευρώ το μήνα. Δεν μπορεί να ζήσει κάποιος με αυτά τα λεφτά, και να πληρώσει λογαριασμούς, χρέη και φόρους – και τελικά να καταφέρνει να επιβιώνει», λέει ένας 39χρονος.
«Δεν είχα ιδέα και συγκλονίστηκα όταν έμαθα ότι άνθρωποι σε αυτή τη γειτονιά, σε αυτούς τους δρόμους που διασχίζω καθημερινά, υποφέρουν τόσο πολύ. Υπάρχουν πολύ άνθρωποι που ντρεπόντουσαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να παραδεχθούν πως έχουν τόσο σοβαρά προβλήματα», λέει μία από τους εθελοντές.
Σύμφωνα με τα όσα επίσης αναφέρονται, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αναλάβει την παροχή φαγητού προς 55.000 οικογένειες σε καθημερινή βάση, ενώ οι δημοτικές αρχές διανέμουν άλλα 7.000 γεύματα σε συσσίτια που οργανώνονται σε εθελοντική βάση στην Αθήνα. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του πατέρα Τιμόθεου στην Guardian, εκπροσώπου Τύπου της Ιεράς Συνόδου όπου αναφέρει «ότι η ζήτηση για φαγητό έχει αυξηθεί δραματικά».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στα υποσιτισμένα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία και που τρέφονται με ρύζι και παξιμάδια για μήνες. Όπως τονίζεται, στην Ελλάδα αυξάνεται ένα κύμα «σιωπηρής απελπισίας», καθώς η «πολιτική της φτώχειας» – που καλλιεργείται μέσα από τις συνεχείς και ανελέητες περικοπές, τις αυξήσεις φόρων και τις απολύσεις – αφήνει πραγματικά συντρίμμια στο πέρασμά της.
Το άρθρο καταλήγει με δηλώσεις της επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Μπορούμε» Ξένιας Παπασταύρου, η οποία επισημαίνει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων έχουν χάσει το λογαριασμό, καθώς είναι πια αθρόα η προσέλευση όσων έχουν ανάγκη. Σημειώνεται ότι η οργάνωση «Μπορούμε» διανέμει φαγητό που προσφέρουν δωρεάν αλυσίδες σούπερ μάρκετ, φούρνοι και ξενοδοχεία προς 700 εθελοντικές κουζίνες που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα.