27 Δεκεμβρίου 2013
Ειδήσεις
Η Κίνα βλέπει μείωση της ανάπτυξης στο 7,6% το 2013
Η οικονομία της Κίνας θα επεκταθεί με τον βραδύτερο ρυθμό φέτος από την δεκαετία του 1990, ο οποίος δεν θα ξεπεράσει το 7,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της, σύμφωνα με ένα στέλεχος της κυβέρνησης της χώρας που επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η ανάπτυξη της Κίνας –της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη– θα είναι ασθενέστερη από αυτή του 2012 (7,7%) και η χαμηλότερη από το 1999, καθώς η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι υπάρχουν προκλήσεις ενόψει που μπορεί να επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο την επέκτασή της.


 

Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας χαρακτηρίζεται επισφαλής και η ζήτηση για τα κινεζικά προϊόντα από το εξωτερικό μειώνεται, ενώ στο εσωτερικό, τα κόστη εργασίας και τα προβλήματα που προκαλεί η μόλυνση του περιβάλλοντος αυξάνονται και η κυβέρνηση έχει κάνει ανεπαρκείς επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, ανέφερε ο ίδιος.


 

Ο ρυθμός ανάπτυξης 7,6% φέτος, εάν επαληθευτεί, θα αποδειχθεί πάντως ανώτερος της κυβερνητικής πρόβλεψης (7,5%). Πάντως οι στόχοι που είχαν τεθεί στον προϋπολογισμό στο παρελθόν είχαν αποδειχθεί συντηρητικοί και συνήθως είχαν ξεπεραστεί κατά πολύ.


 

Η κινεζική κυβέρνηση έχει καταστήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κορυφαία προτεραιότητά της, καθώς επιδιώκει να μεταμορφώσει την οικονομία, μετατοπίζοντας την ώθηση από την εξωτερική στην εσωτερική ζήτηση. Στο πλαίσιο των προσπαθειών να συμβεί ένας τέτοιος μετασχηματισμός θα πρέπει να αναμένεται χαμηλότερος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.


 

Πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η Κίνα έχει ανάγκη ένα ρυθμό ανάπτυξης 6 ως 7% του ΑΕΠ για να εξασφαλίζει επαρκή αύξηση των θέσεων εργασίας και να επιλύει τα αναπτυξιακά της προβλήματα.

 

 

 

via