03 Νοεμβρίου 2013
Ειδήσεις
Καστοριά: Ο αναστυλωμένος ναός του Αγ. Χριστοφόρου στην Άνω Λεύκη (φωτογραφίες πριν και μετά)
Το όμορφο χωριό Λεύκη του Νομού Καστοριάς βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη Καστοριά.

Κατοικείται από 700 γηγενείς Έλληνες Μακεδόνες, που είναι άνθρωποι εργατικοί και τίμιοι, άριστοι πατριώτες κι ευσεβείς χριστιανοί.
Παλαιότερα η Λεύκη αποτελείτο από δύο οικισμούς, την Άνω Λεύκη, της οποίας ο ενοριακός ναός είχε πάτρωνα τον άγιο Χριστοφόρο, και την Κάτω Λεύκη, που ο ενοριακός της ναός ήταν και είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα.
 
 

 

 

Κατά την πενταετία 1955 – 1960, οι κάτοικοι της Άνω Λεύκης εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κι εγκαταστάθηκαν στην πλησίστια Κάτω Λεύκη. Δυστυχώς τότε, μαζί με τις οικίες τους εγκατέλειψαν και τον μεγάλο ναό του Αγίου Χριστοφόρου, με αποτέλεσμα αυτός να ερειπωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Όμως, πριν δύο – τρία έτη, ο άξιος εφημέριος της Λεύκης, καθώς και τα δραστήρια μέλη του οικείου Πολιτιστικού Συλλόγου, και γενικά όλοι οι κάτοικοι του χωριού, πήραν την απόφαση να αναστυλώσουν τον εν λόγω ναό του Αγίου Χριστοφόρου και την υλοποίησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι λοιπόν, στερέωσαν τους τοίχους του, έφτιαξαν νέα σκεπή, έβαλαν πόρτες και παράθυρα, και τοποθέτησαν εντός του ωραίο τέμπλο και αρκετές ιερές εικόνες. Τώρα προχωρούν στην διαμόρφωση τού περιβάλλοντοςχώρου του και στον γενικότερο ευπρεπισμό του.
 
 

 

 

Τον αναφερόμενο ναό τού αγίου Χριστοφόρου τον επισκέφθηκε αρκετές φορές – πριν, αλλά και μετά την αναστύλωσή του – ο Καστοριανός δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου και τον φωτογράφισε. Μερικές απ’ αυτές τις φωτογραφίες του παρουσιάζονται εδώ, για να τις ιδούν οι αναγνώστες τού παρόντος Ιστολογίου και να εκτιμήσουν κι επαινέσουν το ανάλογο έργο των αγαπητών κατοίκων της Λεύκης. 

 

 

 

 

Το Απολυτίκιο του αγίου Χριστοφόρου. Ήχος δ΄.

Στολαίς ταίς εξ αίματος, ωραϊζόμενος, Κυρίω παρίστασαι, τώ Βασιλεί ουρανών, Χριστοφόρε αοίδιμε, όθεν σύν Ασωμάτων, καί Μαρτύρων χορείαις, άδεις τή τρισαγίω, καί φρικτή μελωδία, διό ταίς ικεσίαις ταίς σαίς, σώζε τούς δούλους σου.

 

 

 

 

 

via