19 Ιουλίου 2013
Ειδήσεις
15.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα υποδέχθηκε το Ενυδρείο Καστοριάς που έκλεισε 1 χρόνο λειτουργία
Τα πρώτα του γενέθλια γιόρτασε τις προηγούμενες ημέρες το Ενυδρείο Καστοριάς, που εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο (στις 3 Ιουλίου του 2012) από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το όνομα του οποίου φέρει από τότε και στο εξής.

Η προσπάθεια για την κατασκευή του Ενυδρείου, ωστόσο, είχε ξεκινήσει στο πλαίσιο του 1ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με την ανάθεση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης της εκπόνησης Ερευνητικού Προγράμματος για την Προστασία, Εξυγίανση και Ανάδειξη της Λίμνης Καστοριάς. Οι μελέτες για τη δημιουργία του χρηματοδοτήθηκαν από το Β’ ΚΠΣ, ενώ από το ίδιο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε η Α’ Φάση του έργου, που αφορούσε την ειδική θεμελίωση και τον σκελετό του κτιριακού συγκροτήματος, που ολοκληρώθηκε το 2008 με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ και συνολικό προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ.


Μετά από μία δεκαετία και πλέον, τελικά το Ενυδρείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 3 Ιουλίου του 2012, φιλοξενώντας 39 είδη ψαριών από λίμνες και ποτάμια των Βαλκανίων, όπως είναι το γριβάδι, το πρικί, η πεταλούδα, το χέλι, ο γουλιανός, καθώς και πέστροφες, μπράνες και κέφαλοι από τον Αλιάκμονα ποταμό. Επίσης, υπάρχουν και ξενικά είδη από λίμνες και ποτάμια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Κατά το ένα έτος λειτουργίας του, πάντως, το Πρότυπο Ενυδρείο Καστοριάς υποδέχθηκε περισσότερους από 15.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, κυρίως μαθητές, αλλά και γκρουπ τουριστών που βρέθηκαν στην περιοχή μας.


«Ήταν ένας καλός χρόνος για το Ενυδρείο μας, ένας χρόνος γνωριμίας, στην ουσία, ο οποίος και από πλευράς επισκεψιμότητας κύλησε αρκετά καλά», σημείωσε η υπεύθυνη ιχθυολόγος του Ενυδρείου Άννα Λάτσιου και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι επισκέπτες μας ήταν από σχολεία, τόσο της Καστοριάς όσο και ολόκληρης της χώρας, όμως έχουμε παράπονο από τους Καστοριανούς, αφού δεν ήρθαν πολλοί να μας επισκεφθούν».


Αξίζει να σημειωθεί πως, ουσιαστικά, η οργανωμένη λειτουργία του Ενυδρείου ξεκίνησε από το 2013 και μετά, οπότε πραγματοποιήθηκαν πολλές προγραμματισμένες επισκέψεις και έγινε η υποδοχή του μεγαλύτερου όγκου των επισκεπτών.


Εμπλουτισμός με νέα είδη


Ωστόσο, η κατάσταση δεν παραμένει στατική, αφού οι υπεύθυνοι της δομής επιδιώκουν συνεχώς τον εμπλουτισμό του, έχοντας ήδη προσθέσει 2 νέα είδη ψαριών στις ειδικές προθήκες, ενώ προγραμματίζονται άλλοι τρεις εμπλουτισμού μέσα στο τρέχον έτος.


«Είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, αφού αν και υπάρχουν πολλά είδη ψαριών στην Ελλάδα, κάποια, όμως, είναι αρκετά δύσκολο να πιαστούν, ενώ αλλά είναι σπάνια ή ενδημικά, οπότε δεν είναι μπορούμε εύκολα να τα πάρουμε από το φυσικό τους περιβάλλον και να τα οδηγήσουμε σε κάποιο τεχνητό», υπογράμμισε η Άννα Λάτσιου.


Το Ενυδρείο Καστοριάς λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 9:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα.

 

via